Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sejt

 

Az emberi test több mint 30 billió sejtből épül fel.

 • a sejtek az élet legalapvetőbb és legfontosabb egységei és minden élő szervezet belőlük épül fel.

 • a sejtek miniatűr gyárak, melyek felelősek az élet fenntartásáért.

 • noha működésben, szerkezetben különböznek, minden feladatukhoz speciális biokatalizátorokat igényelnek: - vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat. Ezen katalizátorok nélkül a sejtek nem képesek biológiai energiává alakítani a fehérjéket, cukrokat, zsírokat.


Minden sejt különböző szerkezeti egységekből áll, melyeknek speciális feladatuk van.


 1. Sejtmag, vagy irányítóközpont a sejt legkényesebb része, mely szoftverként ill. menedzsment-központként működik. Rák és vírusos megbetegedések együtt járnak ennek az ellenőrző központnak az átprogramozásával.

 2. Mitokondriumok vagy erőművek Biológiai energiát állítanak elő a sejtműködéshez.

 3. Riboszómák vagy termelő üzemek ribonukleinsavból és fehérjékből állnak, fehérjéket állítanak elő, melyekkel felépítik testünket.

 4. plazmahártya vagy. sejtfal elválasztja a sejt belsejét más sejtektől, védi a sejtfolyadékot és a sejt-szervecskéket. Biztosítja az oxigénellátást és –áramlást, kibocsájtja a termékeket és beengedi a tápanyagokat.


Ezek az építőelemek állandó utánpótlást igényelnek speciális tápanyagokból (vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak). Egy vagy több ilyen esszenciális tápanyag krónikus hiánya rossz sejtműködéshez és betegséghez vezet

A sejtegészség alapelvei

 1. Az egészséget és a betegséget, a testünket és szerveinket alkotó sejtek működése határozza meg.

 2. Vitaminok és más alapvető tápanyagok szükségesek a minden egyes sejtben ezerszámra végbemenő biokémiai reakcióhoz. A krónikus tápanyaghiány a sejt-üzemzavar leggyakoribb oka.

 3. Az egészség kulcsa az optimális vitamin- és más alapvető tápanyagtartalmú étrend-kiegészítés, mely hatékony eszköz a szív és érrendszeri, valamint más krónikusbetegségek kezelésére.

 4. A sejtegészség-elv tisztázza sok betegség alapvető okát. Pl. a szív és érrendszeri betegségek azért alakulnak ki, mert az óriási mechanikai igénybevétel következtében a szívet és a véredényrendszert alkotó sejtek vitaminszükséglete és más energiatermelő-tápanyag felhasználása sokkal nagyobb mérvű, mint más szerveké.


A Dr. Rath-féle Celluláris Medicina két szempontból vizsgálja a betegségeket:

 1. A bioenergiai tápanyagok („biológiai üzemanyag”) hiánya a sok billió sejt erőműveiben (mitokondriumok), a kötőszövet stabilitásának hiánya a szív-érrendszerben és ez alapján az egész testben. E két folyamathoz szükséges sejt-tápanyagok krónikus hiánya következtében szív-érrendszeri betegségek fejlődnek ki.

 2. Hiba a sejtmag (a sejt irányítóközpontja) működésében, ami rákhoz és vírusos betegségekhez vezet.


Miért fontos a sejt-bioenergia az egészségünkhöz?


Bioenergia-táplálékok (bioenergia- vagy katalizátor-hordozók) speciális vitaminok, aminosavak és más tápanyagok formájában lényegesek a sejtekben (a szívizomsejtetekben is) zajló biokémiai reakciók sokaságához. Ezek szükségesek a táplálék sejt-energiává történő átalakításához, amit a sejtek a sok anyagcsere-reakcióban használnak fel. A sejt-bioenergia lényeges a szívizom sajátos szívattyú-működéséhez szükséges energia termeléséhez. A szívizomsejtek milliói krónikus hiányt szenvednek bioenergia-hordozóból, és ez képes csökkent szívműködést előidézni. Ennek gyakori következménye szívritmuszavar és szívelégtelenség.

A legfontosabb bioenergia-hordozó a karnitin aminosav, a Q10 koenzim, a C-vitamin, a magnézium és a B-komplex csoport vitaminjai.


Miért fontos a sejt-stabilitás az egészségünkhöz?

A sejtek kollagént termelnek – az emberi test nagyon fontos fehérjéjét. A kollagén rostos szerkezetű, mely a csontjaink és a véredényeink alapját képezik. A kollagén ragasztóként összetartja sejtjeinket. Tudtad, hogy a kollagén-rost erősebb, mint az azonos méretű acélhuzal?

 • A kollagén stabilitása nagyon fontos testünk lágy szöveteinek egészséges működéséhez. Ezek a szövetek alkotják a véredényeket, a bőrt és a porcokat. A kollagén stabilitása felelős a májat, szívet, hasnyálmirigyet és minden más szervet felépítő sejtek közötti megfelelő kommunikációért. A kötőszövet optimális szilárdsága a lágy szövetekben fontos a szívinfarktus, stroke, öregedés és a rák megelőzésében.

 • A kollagén stabilitása nagyon fontos testünk elmeszesedett szöveteinek (pl. csontok) egészséges működéséhez. Kollagén alkotja a csontok vázszerkezetét, melyben kalcium és más ásványok tárolódnak.. A meszes szövetekben lévő kötőszövetek optimális stabilitása fontos a csontritkulás, fogszuvasodás és a fogágybetegségek megelőzésében.


Hogyan tudjuk biztosítani az egészséges kollagéntermelést?

A legfontosabb tápanyagok a kollagén –termeléshez, -szerkezethez és –stabilitáshoz a: C-vitamin,  a lysin és prolin aminosavak


A kollagén sok aminosavból épül fel, de a lysin és a prolin alkotja a kollagén 25%-át.

A C-vitamin a legfontosabb vitamin a kollagéntermelésben. Nélküle nem képződik kollagén és a szerkezete sem megfelelő. C-vitaminra van szükség a kollagén szálakat összekötő biológiai hidakhoz, így biztosítva a kollagén optimális szilárdságát.

Mindezek a tápanyagok szinergikusan működnek. Fontos azt is tudni, hogy ezeket a kritikus tápanyagokat testünk nem képes előállítani. Csak az étkezéssel tudjuk pótolni, de az nem biztosítja az optimálisan megfelelő bevitelt ezekből az anyagokból.

 

forrás: http://www.dr-rath-egeszsegszovetseg.org/