Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az emésztés

Miért a sejtekre kell figyelnünk?

Ha az „emésztőrendszer” kifejezést meghalljuk, megszokott módon szervekre gondolunk, mint pl. gyomor, máj, hasnyálmirigy, belek, anélkül, hogy eszünkbe jutna az őket alkotó sokmillió sejt. Sajnálatos módon az orvosok is így gondolkodnak, és szerveket kezelnek anélkül, hogy mélyebbre tekintenének az emberi test legfontosabb szintjére – a sejtek szintjére Ritkán vesszük figyelembe, hogy az emésztőrendszer különböző típusú sejtjeinek speciális tápanyagra van szükségük, hogy emésztő-enzimeket tudjanak előállítani és más különleges feladatokat lássanak el.

Az emésztőrendszer sejtjeinek optimális működése biztosítja, hogy az étel, amit megeszünk, megfelelő módon alkotórészeire bomoljon, és összetevői bejussanak a véráramba, ami elszállítja testünk 60 trillió sejtjének mindegyikéhez. Így energiájukhoz üzemanyagot és a sejtanyagcseréhez nyersanyagot szolgáltat.

Életünk során emésztőrendszerünk sejtjei 25 tonna élelmet dogoznak fel.

 

Az emésztőrendszer a sejtek szintjéről tekintve

Az emésztőrendszer az ételt mikroszkópikus részekre bontja, melyeket a sejtek energiatermeléshez, fenntartáshoz, növekedéshez és javításhoz használnak. Az emésztőrendszer 5 méter hosszú a szájtól a végbélnyílásig és különböző szakaszokból áll, melyek egyedi és fontos feladatokra specializálódtak.

Mint egy jól menő gyár az emésztőrendszer sok komplex feladatot lát el, mint emésztés, felszívódás, beépülés, kiválasztás, a végtermékek eltávolítása.

Az emésztőrendszer megfelelő működéséhez dinamikus ellenőrzőrendszer szükséges. Az ellenőrzőrendszer megkönnyíti a kommunikációt az emésztőrendszer különböző részei között, valamint az agy és az emésztőtraktus között (mint a beosztott és a management között). Az emésztés működésének ellenőrzése hormonális és elektromos üzenetek kombinációja révén valósul meg. Ezek az üzenetek az emésztőrendszer saját ideg- és belsőelválasztású-rendszeréből valamit a központi idegrendszerből és a belsőelválasztású szervekből (pl. mellékvese) származnak. A rendszer különböző részei folyamatos kölcsönhatásban vannak és „beszélgetnek” egymással. Az alapvető üzenet, mely végig fut a vonalon: „kaptam egy rendkívüli ételadagot, készülj te is!”(szájtól a vastagbélig), vagy: „hé, lassíts, míg feldolgozom, amit korábban adtál nekem!” (vékonybéltől a száj felé).

 

 

  • A sejtegészség az optimálisan működő gyomor-bél rendszer általi megfelelő emésztéssel kezdődik. Az emésztőrendszer legfőbb munkája a táplálék átalakítása olyan anyagokká, melyekből a test energiát nyer, növekedik és kijavítja önmagát. A speciális sejttápanyagok szinergiája segít biztosítani az emésztőrendszer megfelelő működését.

  • Az emésztőrendszer analizál - mint egy gyár, ahol komplex műveletek nagy számát végzik – emésztés, felszívódás, beépülés, kiválasztás, a végtermékek eltávolítása. A speciális sejttápanyagok lényegesek ezekhez a műveletekhez.

  • A gyomor-bél rendszer különböző részei sejtek billióit tartalmazzák.

 

  • Az emésztőrendszer elkülönült szakaszokból áll, mint a száj, nyelőcső, gyomor, máj, hasnyálmirigy, vékonybél, vastagbél, melyekben sok tevékenység zajlik és folytonos kapcsolatban vannak egymással.

  • A vékonybél bolyhai a tápanyagok felszívódásának legnagyobb területe, nagy mennyiségben termel emésztőenzimeket, felszívja a tápanyagokat, gátolja a test számára haszontalan anyagok felszívódását.

  • Az emésztési folyamat speciális sejttevékenység, mely az emésztőrendszer szakaszai, és a különféle sejtek közötti együttműködést követeli meg. A máj, a hasnyálmirigy és az epehólyag segítik az emésztés folyamatát, emésztő enzimeket kiválasztva és/vagy tárolva és a váladékokat a béltraktusba szállítva. A speciális sejttápanyagok utánpótlása lényeges az egész folyamathoz.

  • A vékonybél épsége, alapvető a sejttápanyagok felszívódásához. A tápanyagok szinergiában táplálják a bél nagybolyhainak belső falát borító sejteket és enterocytákat.

  • Az emésztőrendszer egészségét sok alapvető tényező befolyásolja. Esszenciális tápanyagok hiánya, gyógyszerek, kor, stressz, és más tényezők kedvezőtlen hatást gyakorolnak az emésztőrendszer sokmilliónyi sejtjének működésére, a teljes emésztőtraktus épségére, az immunrendszer hatékonyságára, a keringési rendszerre, és az egész testre.

  • A gyógyszerek rombolják az emésztőrendszert és akadályozzák az optimális tápanyag-felszívódást. A statinok, AIDS-ellenes szerek, savlekötők, antibiotikumok és más kémiai szerek káros hatást gyakorolnak az emésztésre és az optimális sejtegészséghez és immunműködéshez szükséges esszenciális tápanyagok anyagcseréjére.

  • Az emésztőrendszert felépítő sejtek működését optimalizálja a speciális sejttápanyagok szinergiája, mint: C-, B6-, B12-vitamin, folsav, betain-hidroklorid, glutamin, bromelain, papain, ginzeng, borsmenta stb.

 

Mi befolyásolja emésztőrendszerünk működését?

 

Klinikai tanulmányok az alábbi tényezőket különítik el:

Szegényes táplálkozás. Sok ember, aki betegségektől, krónikus emésztési problémáktól szenved, szegényesen táplálkozik és nem ébred rá, hogy étrendje hozzájárul betegségéhez.

Kémiai gyógyszerek: melyek általánosan károsítják az emésztőrendszert és más szerveket. Sok gyógyszer adalék- és kitöltő-anyag károsan hat az emésztőrendszer és a máj sejtjeire.

A máj működési zavara, májelégtelenség: minden gyógyszer, vegyi anyag idegen a testnek és a májnak méregteleníteni kell ezeket. A kémiai szerek leggyakoribb mellékhatása a májelégtelenség, különösen azoknál, akik sokféle szert szednek. Ezek olyan ismeretlen kölcsönhatásba kerülnek egymással, melyeket engedélyezésük előtt nem is teszteltek.

Mikrotápanyag-hiány: sok orvosság feléli a test vitamin- és ásványi anyag készletét és befolyásolja az emésztőrendszer sejtjeit. A koleszterin-csökkentő szerek pl. kiürítík a testből a Q10 koenzimet, ami a legfontosabb energia-hordozó, és az esszenciális zsírsavakat, melyek nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez, a reprodukáláshoz, a gyulladások és a fájdalom csökkentéséhez, a növekedéshez, a gyógyuláshoz, az egészséges bőrhöz és más folyamatokhoz. Antacidok (savcsökkentők) gyakori használata csökkenti a fehérjeemésztés hatékonyságát és sok mikrotápanyag felszívódását. (Pl. kálcium, magnézium) Az antibiotikumok elpusztítják a baktériumflórát a belekben, ezzel károsítva az immunműködést, az emésztést, a felszívódást, és bizonyos mikrotápanyagok termelését (pl. K-vitamin, mely alapvető a megfelelő véralvadáshoz).

Betegségek/rák: az emésztőrendszerben a legnagyobb kárt a kemoterápiás szerek okozzák, melyek elpusztítják az emésztőtraktust bélelő sejteket. Ezek a sejtek gyakran osztódnak (úgy, mint a rákos sejtek) és a kemoterápia nem tesz különbséget egészséges és beteg sejt között. A sejtkárosodás új rák kifejlődéséhez vezet.

Öregedés: Az emésztés és tápanyagfelszívódás gyengüléséhez vezet. Az általános vélekedés ellenére az időskori emésztési problémák leggyakrabban a kevés gyomorsav-termelésből erednek, nem a sok savból. Ennek következtében a savcsökkentők túlzott használata csak súlyosbítja a problémát. A kor előrehaladtával a bélelő-sejtek tápanyagfelszívó- és zsírtoleráló-képessége csökken. Amikor a táplálék emésztése nem megfelelő, megerjed és rothad a bélben. Mérgező melléktermék képződik, mely irritálja a bélfalat, és gyulladást idéz elő, melyek vékony repedéseket okoznak. A bél elveszíti megfelelő szűrő- és áteresztő-képességét, „lyukas-bél szindróma” alakul ki. Ez hozzájárul a crohn-betegség, bélbetegségek, irritábilis bélszindróma, fekélyes colitis kialakulásához és távolabbi szövetek és szervek megbetegedéséhez. A tápanyag-hiány (különösen C, B3, B12, E, D, K vitamin, béta karotin, kálcium, réz, magnézium, kolin, cink), különösen gyakori időseknél.

Stressz: a stressz és az érzelmek jelentős szerepet játszanak a betegségekben, beleértve az emésztési problémákat. Az emésztőrendszer egyike az első helyeknek, mely figyelmeztet minket, ha nincs minden rendben. A test reakciója a stresszre csökkent IgA termelés (immunvédelem), csökkent DHEA termelés (egy antiágens, streesszellenes adrenalin-hormon), lelassul az emésztés és a bélmozgás, csökken az emésztőszervek vérellátása, és anyagcsere-mérgeket termelnek. Tartós stressz megváltoztatja az ellenállóképességet.

 

Hogyan biztosíthatjuk emésztőrendszerünk működését hatékonyan és biztonságosan?

Az emésztőrendszer a sejtműködésre épül, amit optimalizálhatunk megfelelően adagolt speciális sejttápanyagok szinergiájával:

Betain-Hydrochlorida sósav forrása, nélkülözhetetlen a gyomorban zajló enzimatikus fehérje-lebontáshoz. A betain-elégtelenség szintén kapcsolatban van a vér homocystein- szintjének emelkedésével (a szívbetegség rizikófaktora)

C-vitamin – része a máj méregtelenítő rendszerének, ami semlegesíti az idegen anyagokat, drogokat, étel-adalékokat, növényvédőszereket, szennyező anyagokat. Ez a vitamin sokrétű funkciót tölt be az anyagcserében, lényeges a megfelelő emésztéshez és tápanyagfeldolgozáshoz. Részt vesz a koleszterin bélsavakká bontásában és növeli a sejtek bioenergia-termelését. Szükséges a karnitin szintéziséhez. Ez a molekula szállítja a zsírsavakat a mitokondriumokba, ahol oxidálódik, hogy energiát szolgáltasson. Optimalizálja az immun-, és az idegrendszert, melyek szabályozzák az emésztési folyamatot. A C-vitamin alapvető a kollagén-, elasztin-, és más „cementanyagok” termeléséhez, melyek egymáshoz rögzítik a sejteket az egész testben. A bevitele nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük a belek, a gyomor és az emésztőrendszer más szerveinek sértetlenségét.

B6-vitamin – szükséges a sejteknek, hogy megfelelően dolgozzák fel és hasznosítsák az aminosavakat, szénhidrátokat, zsírokat. Segít a kollagénrostok képződésében, fontos a bélfalakat felépítő kötőszövetek optimális működéséhez.

B12-vitamin – a test minden sejtje használja enzim-kofaktorként. Részt vesz a zsír-, és a szénhidrát-anyagcserében és a fehérjeszintézisben. Ez a vitamin különösen fontos a gyomor-bél-traktusban a sejtképződéshez, mert a gyakori sejtosztódás révén teljesen kicserélődnek minden 3-5 napban. Mivel a B12-vitamin szükséges a DNS-szintézishez, folyamatos ellátás szükséges az optimális sejtosztódáshoz. A máj sejtjei is megkövetelik a méregtelenítéshez.

Folsav - a B12 és a B6-vitaminnal együtt őrködnek a bél belső oldalát borító sejtek megfelelő osztódása felett. A testben a DNS-szintézishez szükséges koenzimmé alakul át. Ugyanúgy, mint a B12-vitamin éltető tápanyag a bélfali sejtek számára, melyek gyors ciklusban cserélődnek. A máj méregtelenítő folyamatában is részt vesz.

L-glutamin – egy aminosav, mely magas koncentrációban található a kötőszövetekben és szervekben, beleértve a gyomrot is. A bélfali sejtek (enterociták) glutamint használnak anyagcseréjük elsődleges üzemanyagforrásaként. A glutamin csökkenti a bél áteresztőképességét és biztosítja a béltraktus ellenálló képességét.

Bromelain – fehérjebontó enzimek keveréke, egy ananászféle növény kivonata. Klinikai gyakorlatban dokumentált az egészségvédő és immunerősítő hatása. Gyógyítja a vastagbél sejtjeit.

Papain - fehérjebontó enzimek keveréke, papaya-kivonat. Segít a fehérje emésztésében.

Gyömbér – gyomorserkentő, segít a tápanyagok emésztésében és felszívódásában.

Borsmenta – görcsoldó hatása hasznos az emésztőrendszernek, szétoszlatja a gázokat, jótékony hatása van a májra.

 

forrás: http://www.dr-rath-egeszsegszovetseg.org/