Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szív- és érrendszer

 

Minden évben világszerte 16 millió ember hal meg szívinfarktus és stroke következtében és számuk egyre nő. A szívbetegség – skorbut kapcsolat felfedezése képes megválaszolni minden szív-érrendszeri betegséggel kapcsolatos kérdést, melyekre nem tudtunk válaszolni a korábbi elméletek alapján”. – Matthias Rath

Dr. Rath azonosította, hogy az érfalak sejtjeinek krónikus bioenergia-tápanyag hiánya az érfalak instabilitásához, elgyengüléséhez, sérüléséhez, meszes lerakódásokhoz és végső soron szívinfarktushoz vagy strokehoz vezet.

 • Az orvoslás történetében először tudományos bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a verőér-meszesedés – a szívinfarktus és stroke legfőbb oka - természetes úton való visszafordítása lehetséges bypass-műtét nélkül speciális vitaminokkal és esszenciális tápanyagokkal melyek szinergikus hatásukat az érfalakban fejtik ki.

 • A koleszterin fontos de nem elsődleges oka a szívbetegségeknek.

 

A szívkoszorúér-betegség rejtélye:

Világszerte 16 millió ember hal meg szív-érrendszeri betegségben annak ellenére, hogy koleszterin-csökkentő szereket használnak, és erős kampány folyik a zsírszegény táplálkozás érdekében. Minden nap 2000 ember hal meg szívinfarktusban – ez az ipari világ első számú csendes gyilkosa.

A hagyományos gyógyászat első számú célpontja a magas koleszterin-szint, mint a szívbetegség legfőbb oka. Mindazonáltal ez a koncepció nem ad magyarázatot a kardiológia számos rejtélyes kérdésére.

Ha a koleszterin a szívbetegség oka, akkor:

 • A szívinfarktus áldozatai 50%-ának miért normális a koleszterin-szintje?

 • Érelzáródás és infarktus miért nem alakul ki a 100000 km hosszú érrendszer bármely részén? Miért nem kapunk fül- vagy könyökinfarktust? Miért azon a 25 cm-es szakaszon a szívartériában következik be az infarktusok 95%-a?

 • Miért nem kapnak az állatok szívrohamot, noha a medve koleszterinszintje 6000 mg/dl?

 • Miért rizikófaktor a cukorbetegség, magas homocystein-szint, zsíranyagcsere-rendellenesség, melyek szoros kapcsolatban vannak a C-vitamin hiánnyal?

A hagyományos gyógyászat nem ad választ ezekre a fontos kérdésekre, de a CELLULÁRIS MEDICINA igen.

 

Először nézzük a véredényrendszert…

A szív és a véredényrendszer nagyon fontos szerepet tölt be a testben. Szétosztja a vért, amely szállítja az oxigént és a tápanyagokat minden sejthez és elszállítja az elhasználódott anyagokat. A vér véd a fertőzésektől, szállítja a növekedési faktorokat és számos lényeges feladatot lát el egészségünk érdekében. Ha tartós akadály van valamelyik szerv vérellátásában az leromláshoz, végül halálhoz vezet. Ha a szívizom valamelyik részének vérellátása megakad, szívrohamot és halált idéz elő. Azért, hogy megvédjük a szív-érrendszert a működési zavartól és megelőzzük a szívinfarktust, fontos jobban megérteni hogyan működik, milyen szükségletei vannak, és miben különbözik testünk más szerveitől.

 

A szív, és a koszorúerek folyamatos mechanikai igénybevételnek vannak kitéve

 • A véredényrendszer a bőr után testünk legnagyobb szerve (100 000 km azaz 2,5-szer körüléri a földet.)

 • A szív 100 000-szer ver naponta. Az egyetlen szervünk, amelyik folyamatosan mozog…nap nap után.

 • A koszorú-artéria a szívizmon helyezkedik el és különleges mechanikai igénybevételnek van kitéve. Minden egyes szívveréskor az artéria szétnyomódik, több mint 4000-szer óránként.

 

Amit tehetünk a véredényrendszer erősségéért és rugalmasságáért:

 • A véredényrendszer kötőszöveten alapul. A kötőszövet ragasztja egymáshoz az ér sejtjeit, erősíti és rugalmassá teszi az érfalakat.

 • A kollagén, az elasztin és a véredény-kötőszövet más erősítő komponensei biztosítják a szerkezetét, stabilitását és megfelelő működését. A kollagén úgy működik a kötőszövetben, mint az erősítő acélsodrony a felhőkarcolóban. Tudtad, hogy a kollagénrost erősebb, mint az azonos méretű acélsodrony?

 

Amire a véredénynek szüksége van az optimális működéshez:

 • A vér pumpálása félelmetes munka és mechanikai igénybevétel, ezért a szív-érrendszernek nagyon nagy igénye van különleges bioenergia-tápanyagokra. Ezek lényegesek a kollagén- és kötőszövet-termeléshez, szükségesek az érfalak optimális stabilitásához és biológiai energiáról gondoskodnak a szív megfelelő működéséhez.

 • A tápanyagok között a legfontosabb a C-vitamin és a lizin aminosav. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek a kollagéntermeléshez és támogatják a sejtek bioenergiatermelését.

 • Ha a tápanyagellátás rendszertelen, a szív-érrendszeri sejteknél működési zavar alakul ki, ami szív-érrendszeri problémát idéz elő. Hosszú ideig tartó sejttápanyag-hiány elgyengíti az ér-kötőszöveteket és ez sérüléseket, repedéseket idéz elő az artériákban.

 • A test megkísérli kijavítani a hibát, de tápanyaghiány miatt felesleges koleszterint termel és azzal tölti ki az artéria repedését. A koleszterinnek ezt a koszorúérre rakódását atherosclerosisnak nevezik, és a szívnek ez a betegsége szívinfarktushoz vezet.

 

A dr. Rath-féle sejtorvoslás áttörést eredményez az atherosclerosis (artériafal keményedésével járó érelmeszesedés) alapvető megértésében, megelőzésében, biztonságos és hatékony kezelésében.

 

A skorbut megértése segít a szívbetegség valódi okának megértésében

A skorbut a C-vitamin hiánybetegsége

A skorbut oka a krónikus C-vitamin hiány, amely súlyos vérzésben nyilvánul meg. Ez azért van mert a kollagénfehérje, ami az erek falát felépíti, nem képződik C-vitamin nélkül. Így elveszíti tartását és átereszt (szivárog). A skorbut emberi betegség, állatoknál ismeretlen. Az oka az, hogy az emberi testben nem képződik C-vitamin. Az állatok több mint 20 000 mg C- vitamint szintetizálnak minden nap ( a hivatalosan ajánlott napi mennyiség 60! mg!), és felhasználják azt saját szükségletüknek megfelelően. Ez az egyszerű tápanyag megvédi az ereiket és az artériák falát, így biztosítja azok szilárdságát, rugalmasságát és épségét.

 

Az atherosclerotikus plakkok a subklinikai (klinikai tünetek nélküli) skorbut következményei

Napjainkban az iparosodott országokban a skorbut ritka, mert elegendő C vitamint eszünk a megelőzéséhez, de nem eleget ahhoz, hogy biztosítsa a test optimális szükségletét ebből a tápanyagból. A krónikus, optimum alatti bevitel óriási hatással van a szív-érrendszerre, mert destabilizálja az érfalakat. Kis sérüléseket idéz elő és károsítja az érfalakat, amit javítani kell. A koleszterint lipoprotein molekulák szállítják, mint pl. az LDL, egy nagyon ragadós zsírmolekula, amit a máj választ ki az érkárosodások kijavítása céljából. Ezek a zsírmolekulák összegyűlnek az érfal belső oldalán. Ha az érfalak instabilitása hosszú ideig fennáll, a zsírlerakódás sok ártalmas reakciót idéz elő, ami plakk kialakulásához vezet, és végül eltömi az artériákat. Tehát az érrendszeri plakk-képződés fő oka az, hogy a hosszú ideig tartó C-vitamin hiány miatt elgyengül az érfal, és ezért szükségessé válik biológiai javítása.

 

A koleszterin fontos de nem elsődleges oka a szívbetegségeknek

Dr. Rath felfedzése – a skorbut-szívbetegség kapcsolat – nyomán már értjük a koleszterin szerepét a szívbetegségben. Napjainkban a hagyományos gyógyászat nem képes korrekt választ adni arra a kérdésre, hogy sok ember miért nem küzd soha szív-érrendszeri problémával magas koleszterin szintje ellenére, vagy miért növekedik a koleszterin szint számos embernél az élete bizonyos pontján. A SEJTORVOSLÁS választ ad a kérdésekre.

A magas koleszterinszint akkor vezet szív-érrendszeri lerakódáshoz, ha kombinálódik az érfalak sérülésével és gyengülésével, ami beindítja a biológiai javító mechanizmust. Ezért van az, hogy néhány állat, mint pl. a medve, nem kap szívinfarktust 600 mg/l koleszterin ellenére. C-vitamint termel a testében, ami biztosítja az optimális koleszterintermelést és az artériák stabilitását, így nem okoz neki gondot a koleszterin.

Azt is megértettük, hogy a magas koleszterinszint, ami hirtelen kifejlődik néhány emberben, nem „égi átok”. Azért történik ez, mert az artériáik hosszú ideig esszenciális vitamin és tápanyag- hiányban szenvednek, így sérülések, repedések keletkeznek rajtuk, amit koleszterin-molekulákkal kell javítani.

Dr. Rath dokumentálta ezt a láncolatot egy tengerimalacokon végzett kutatásról készült tanulmányban. A tengerimalac kivételes állat, mert, mint az ember, nem termel a testében C vitamint. Étrend-változtatás nélkül, csak a C-vitamin megvonás hatására atherosclerotikus plakkok alakultak ki. Ezt megerősítette egy friss tanulmány, mely genetikailag megváltoztatott egerekkel végzett kísérletről szól, melyeket megfosztottak a C-vitamin termelés képességétől. A legfontosabb különbség a génkezelt és a „normális” egerek között, hogy a C-vitamin termelésre képtelen egereknél az érfal szerkezete az atherosclerozis tüneteit mutatta. Ez együtt járt a magas koleszterinszinttel. Erről többet: Dr. Rath: Why Animals Don’t Get Heart Attacks...But People Do!

 

Dr. Rath elmélete logikus magyarázatot ad a koleszterin és a szívbetegség közötti kapcsolatra

 
Napjainkra világossá vált, hogy az egészséges koleszterinszinttel kapcsolatos irányelvek valójában a statinok és más koleszterincsökkentő szerek piacát kívánják növelni. A normalizált koleszterinszint kulcsa: egészséges artériák és vitamin-pótlás, nem a tünetek kezelése komoly mellékhatású szerekkel.

Dr. Rath értelmezése szerint a szívkoszorúér betegség a skorbut korai formája, amely természetes eszközökkel kezelhető. Ez a felfedezés új korszakot nyit a gyógyászatban.

 

A lizin szintén fontos védőanyag az atherosclerotikus lerakódások ellen.

Dr. Rath igazolta és kutatásaink bizonyították, hogy az atherosclerosis valójában természetes tapasz (flastrom) az elgyengült sérült artériafalon, mely krónikus C-vitamin és más esszenciális tápanyag hiányától szenved. E tápanyagok egyike a lizin aminosav. Esszenciális aminosavnak hívják, mert, csakúgy mint a C vitamint, az emberi szervezet nem tudja előállítani. A lizin együtt a prolin aminosavval a kollagén fő alkotórésze. E két aminosav kb. 25%-a a kollagénmolekulát alkotó aminosavaknak. A lizin és a prolin hiánya képes előidézni az érfalak gyengülését és instabilitását.

A lizin megőrzi az érfalak egészségét. „Teflonként” dolgozik, védőréteget képez és megelőzi, hogy a koleszterinszállító lipoproteinek (LDL) az artériafalakra tapadjanak, és ott összegyűljenek. Emellett segít leválasztani az érfal belső oldalához kapcsolódó zsírmolekulákat, ami az atherosclerosis természetes visszafordításához vezet.

A lizin a C vitaminnal együtt, szükséges a karnitin termeléséhez, ami egy zsírsavakat szállító molekula és így a zsírsavak átalakulhatnak biológiai energiává.

 

A sejttápanyagok( C-vitamin, lizin, prolin és mások ) optimális bevitel esetén szinergiában működnek, erősítik és stabilizálják az artériákat, megelőzhetik és visszafordítják az atherosclerosist.

 

Hogyan segítik a sejttápanyagok az egészséges érfalakat?

Kutatásaink bizonyítják, hogy sok biológiai funkcióhoz, szinergiában dolgozó sejttápanyagok szükségesek, melyek így együtt biztosítják a szív-érrendszer egészségét. Többek között biztosítják:

 • A kollagén és más kötőszöveti molekulák optimális termelését. Ezek szükségesek az artériák falának optimális szerkezetéhez, rugalmasságához és stabilitásához, és megelőzik a további lerakódásokat. Legfontosabb tápanyagok: C-vitamin, lizin, prolin, réz, mangán, N-Acetyl Glucosamine, Chondroitine Sulfate.

 • Csökkentik a símaizom-sejtek osztódását az érfalakban. Az egészséges véredényekben a símaizomsejtek helyesen végzik fő munkájukat, ami az erek összehúzása és az értónus szabályozása. A károsodott véredényben a simaizomsejtek gyorsan, „tumorszerűen” osztódnak, hogy megerősítsék az érfalakat és a lerakódott zsírral együtt atherosclerotikus plakkot alkotnak. Megelőzi a símaizomsejtek burjánzását, csökkenti a plakkokat, megelőzi az ér újra beszűkülését érműtét után. . Legfontosabb tápanyagok: C-vitamin, E-vitamin, lizin, prolin.

 • Csökkentik az artériák falának gyulladását. Az atherosclerotikus plakkok átjárhatók a fehérvérsejtek és más vérsejtek számára, melyek terjesztik a gyulladást és elősegítik az artéria falának gyengülését, a szerkezet pusztulását és a plakkok áttöréséhez vezet.

Legfontosabb tápanyagok: C-vitamin, E-vitamin, EGCG(zöldtea-kivonat), szelén,cink.

 • Csökkentik az artériafalak kollagénbontó enzimek általi lebomlását. Az artériaplakkokra jellemzője a speciális kollagén-emésztő enzimek nagy aktivitása, melyek rombolják a véredény falában lévő kollagént. Ez a folyamat elősegíti az érfal szerkezetének elvékonyodását és plakk-részek letöredezését, melyek beszorulnak kisebb szív- vagy agy-artériákba, szívrohamot, stroke-ot idézve elő. Fontosabb tápanyagok: C-vitamin, lizin, prolin, arginin, N-Acetyl Cystein, EGCG.

 • Csökkentik a véralvadást a lerakódott plakkokban. Ez csökkenti a véráramlás eldugulásnak, a véralvadékok kiválásának és a kisebb artériák elzáródásának veszélyét. Legfontosabb tápanyagok: C-vitamin, E-vitamin

 • Csökkenti a kálciumlerakódást az érfalakban. A kálcium a másik molekula, mely lerakódik az artéria elvékonyodott falában, hogy erősítse azt. Klinikai tanulmányok mutatják, hogy a plakkok előrehaladott meszesedése a szívinfarktus nagyobb kockázatát jelenti. Fontosabb tápanyagok: C-vitamin, D-vitamin.

 • Csökkentik a zsíroxidációt és megelőzi az artériafalakban az oxidációs roncsolást. Az érsejtek, zsírok, és más összetevők oxidációs roncsolása az artherosclerotikus folyamat biztos jele. Legfontosabb tápanyagok: C-vitamin, E-vitamin, Béta karotin. Más karotinoidok, Pycnogenol, Bioflavonoids, N-Acetyl Cysteine, Réz, Mangán.

 • Csökkentik más rizikófaktorok szintjét a vérben, mint vércukor és homocystein. A homocystein és cukormolekulák láncot képeznek a kollagénnel, károsítják működését és tovább segítik az artériafalak destabilizálódását. Legfontosabb tápanyagok: C-vitamin, B-vitamin csoport, folsav, Króm, mgnézium.

.

Klinikai bizonyíték: az érelmeszesedés természetes úton visszafordítható, bypass műtét vagy érplasztika nélkül.

Dr. Rath tudományosan dokumentálta és klinikailag bizonyította a koszorúér-lerakódás természetes visszafordítását speciális természetes tápanyagok szinergiájával. Egy éves kutatást végeztek 55 különböző mértékű szívkoszorúér betegségben szenvedő betegen. CT-vel mérték a kálciumlerakódás méretét és sűrűségét. A speciális sejttápanyag az első hat hónapban lassította a zsír felhalmozódását, majd megállította a folyamatot. Egy év múltán a koszorúér lerakódás maradéktalanul eltűnt – jelezve az artériafal gyógyulását. Ez lehetséges volt bypass műtét, érplasztika és kémiai szerek nélkül. Ez a forradalmi tanulmány megjelent: Journal of Applied Nutrition, 1996, 48:68-78

 

KULCSPONTOK:

 • Dr. Rath igazolta, hogy a szívbetegségek alapvető oka a C-vitamin, lizin, prolin és más tápanyagok krónikus hiánya az érfal sejtjeinek millióiban.

 • Az atherosclerotikus plakkok (az artériák megkeményedése)-melyek szívrohamhoz és strokehoz vezetnek- a subklinikai skorbut eredménye, mely C-vitamin és más tápanyagok krónikus hiánya az érfal sejtjeinek millióiban.

 • A C-vitamin, lizin, prolin és más tápanyagok szinergikusan dolgoznak támogatva a kollagén- és kötőszövet-képződést, mely szükséges a véredények optimális stabilitásához és biztosítja a biológiai energiát a szív megfelelő működéséhez.

 • A koleszterin fontos, de nem elsődleges oka a szívbetegségeknek.

 • A koleszterin szív-érrendszeri lerakódásokhoz csak akkor vezet, ha az érfal sérült és gyengült a működése, ez indítja be a „biológiai javítómechanizmust”.

 • Az állatok nem kapnak szívinfarktust, mert nagy mennyiségű C-vitamint termelnek, mely biztosítja az optimális kollagénképződést és az artériák stabilitását

 • Dr. Rath sejttápanyagainak szinergikus működése biztosítja az artériafalak rugalmasságát és stabilitását, megelőzi az atheosclerotikus plakkok képződését és lerakódását, megelőzi az érszűkületet érplasztika után és lecsökkenti az érsejtek oxidációs rongálódását, a véralvadást, és más vér-rizikófaktort.

 • Először a gyógyászat történetében tudományosan igazoltuk, hogy az atherosclerosis természetes úton visszafordítható bypass vagy érplasztika nélkül.

 • Felhasználva ezen ismeret előnyeit hatékonyan és biztonságosan megvédheted szíved és érrendszered.

   

  forrás: http://www.dr-rath-egeszsegszovetseg.org/